Kerst 2022

Op 30 november schreven 12 jongeren aan de kerstwens van SKOG. We kozen voor een vertegenwoordiging uit alle geledingen van SKOG: het basisonderwijs (VBS Crombeen), het buitengewoon onderwijs (IVIO Binnenhof), het secundair onderwijs (Sint-Janscollege en Sint-Lievenscollege) en het internaat (Onze-Lieve-Vrouw Presentatie).

Deze twaalf leerlingen gingen samen met E.H. Orlando Garcia op zoek naar de échte betekenis van Kerstmis voor hen. E.H. Orlando Garcia is een jonge Mexicaanse priester die in bisdom Gent een trekker is van het jeugdpastoraal.

Tijdens een bezoek aan de Sint-Baafskathedraal ontdekten onze leerlingen hoe Kerstmis aangekondigd wordt door voortekenen zoals licht, kleuren en heel wat symboliek voor nabijheid en verbondenheid. E.H. Orlando Garcia vertelde vol vuur bij de brandende kaars op de adventskrans, over het kerstverhaal bij de meterslange kerststal en toonde de symboliek van verschillende kunstwerken in de Sint-Baafskathedraal.

Nadien waren de leerlingen en internen te gast in het Seminariehuis in de Gouvernementstraat 12 voor een rondetafelgesprek en een stukje taart. Over leeftijden heen gingen onze leerlingen in gesprek over welke boodschap ze naar aanleiding van Kerstmis wilden uitsturen. In de middeleeuwse crypte van het seminariehuis schreven ze samen hun reflecties neer onder de vorm van een mindmap. Enkele wensen zijn terug te vinden op uw kerstkaart en ook de foto van de wenskaart werd daar genomen.

De leerlingen gaven aan dat Kerstmis in eerste instantie een blijde gebeurtenis is. Ze geven aan dat de adventskrans, het opbouwen van de kerstboom en de kerststal, de kerstsfeer in de klassen en op school hen een bijzonder en goed gevoel geven. Ze kijken uit om samen met familieleden en vrienden samen te komen op Kerstmis. Voor velen is het een moment om zowel vooruit als achteruit te kijken. Kerstmis zonder verbondenheid is ondenkbaar voor onze jongeren.

Door met elkaar in gesprek te gaan merkten de leerlingen en internen dat Kerstmis evenzeer gaat over wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Het werd stil toen sommigen getuigden van de moeilijke momenten waarmee Kerstmis voor hen gepaard gaat omdat ze een onlangs een familielid verloren of omdat de kerstperiode te duur is voor het gezin. De leerlingen vinden het belangrijk dat men elkaar in deze periode extra steunt. Kerstmis is de periode waar zij hun schouders willen zetten onder schoolprojecten waar niet zijzelf, maar de ander centraal staat.

In het jeugdjournaal van Karrewiet getuigde Abdul, leerling op Sint-Lievenscollege Business, onlangs over kansarmoede. Hij vertelde hoe een organisatie als Habbekrats het verschil voor hem maakt. Zoals op vele SKOG-scholen zullen zijn leerkrachten en medeleerlingen zich tijdens de Warmste Week inzetten ten voordele van dergelijke projecten.

De ontmoeting duurde slechts twee uren, maar het was frappant hoe helder alle drie de groepjes van leerlingen en internen – over leeftijden heen –  neerschreven wat Kerstmis voor hen betekent: geen licht zonder duisternis, geen luxe zonder rekening te houden met wie het minder goed heeft, warmte om wat koud is te bestrijden en samen-zijn om ervoor te zorgen dat niemand alleen hoeft te blijven. De leerlingen hopen dat in deze uitdagende en vaak moeilijke tijden het samenzijn tijdens Kerstmis u allen verwarmt en gelukkig maakt. Ze  hopen dat iedereen met hen uitkijkt naar een uitdagend, nieuw jaar. Zalig Kerstmis!